Teleurgesteld worden door je eigen verwachtingen
Ik haat teleurstellingen. Ik heb er een hekel aan wanneer dingen anders lopen dan verwacht. Ik vind het vreselijk wanneer andere mensen niet doen wat ik wil of juist doen wat ik niet wil. Voor wie is dit herkenbaar? Waarom worden wij mensen soms zo makkelijk teleurgesteld? En wat maakt dat het gevoel van teleurstelling zo heftig kan zijn? Alsof je per direct met je hoofd onder de dekens wil kruipen met een pot thee en een box tissues erbij. En ken je dat met die wet van Murphy? “Anything that can go wrong, will go wrong”. Of als één ding misloopt, dat dan alles misloopt? Dat er keer op keer iets gebeurt waardoor je steeds weer teleurgesteld wordt? Wat een mega menselijk probleem is dit toch eigenlijk!
Maar hoe kun je dit nu voorkomen? Mijn eerste reactie is: niet. Je zal in je leven toch echt nog weleens teleurgesteld worden. Echt waar. Helaas. Wat echter wel aan te pakken is, is je verwachtingenmanagement. Want jij bent de enige die de touwtjes van jouw leven in handen heeft. Jij bent de enige die ergens aan kan trekken of iets kan loslaten. Jij bent de enige die invloed heeft op de mate waarin teleurstellingen je raken. En jij bent de enige die jouw eigen verwachtingen zo groot of zo klein maakt. Dus jij bent ook de enige die dit kan veranderen!
Het goede nieuws: jij hebt als mens alles in huis om te kunnen veranderen. Het enige dat nodig is, is dat je wíl veranderen en dat je gáát veranderen. Dat je het kunt, is een vanzelfsprekendheid. Ieder mens kan veranderen. Het willen en het doen maakt het verschil en het resultaat. Gelukkig zijn er meerdere coachingstechnieken om mensen te helpen de verandering in te zetten. Want soms heb je gewoon even hulp van een ander nodig. Ook al ben ik coach, ook ik word zeker weleens teleurgesteld in mijn verwachtingen. Gelukkig kan een andere persoon mij dan ook even in de spiegel laten kijken zodat ik mijn verwachtingenmanagement aan kan passen. Want zoals de meeste mensen, haat ik teleurstellingen.